vrijdag 24 december 2010

Julafton

De dag voor kerst, ofwel julafton. Dit is de zo´n beetje de belangrijkste kerst dag hier in Zweden. Van ouds her de dag dat je presenten gaf en de grote kerst maaltijd had. Vervolgens was de eerste kerstdag voor de kerk en rust. Vandaag is julafton nog steeds de dag voor presenten en de kerstmaaltijd. Maar op eerste kerstdag komt het gewone leven meer en meer op gang. Meerdere winkels beginnen hun uitverkoop op eerste kerstdag..... 
Voor ons was vandaag de dag om de kerstboom op te zetten. De boom was te groot en te breed. En in het bos leek ie zo perfect.... Uiteindelijk stond ie en is ie mooi opgetuigd. Daarna begon een grote traditie in zweden sinds de 60-er jaren: donald duck op tv. Een uur lang komen allerlei walt disney figuren langs om een zg kerstgroet te brengen. Dit programma kijkt iedreen met een grote schaal snoep op tafel. Erg leuk. Hierna begon het uitpakken van de kado´s. Daarvoor gebruiken we een dobbelsteen. Wordt bijv een 2 gegooid, dan mag Janneke een kadootje uitzoeken voor een ander. Daarna mag zij gooien en het cijfer bepaalt wie dan een kado mag uitzoeken. De kinderen, nee iedereen, was gelukkig met de kado´s. Morgen komen er wat foto´s. 
Wat de kerstmaaltijd betreft is deze ook erg gebonden aan traditie: vroeger werd er een varken geslacht en werd erg veel gebruikt voor de maaltijd. Nu eten we nog steeds veel varkensvlees: julskinka, kerstham met mosterd en paneermeel, verschillende soorten worst (minstens 4 soorten). rode bieten salade, ingelegde haring (ook erg veel verschillende soorten), zweedse gehakt balletjes (ja, die van de Ikea), gekookte aardappelen, janssons frestelse, aardappelen, sardientjes, ui uit de oven, eigen gebakken brood, knäckebrood, en als nagerecht rijstepap met slagroom en suiker. Al met al een zeer uitgebreidde maaltijd. 
Wij wensen jullie een goede kerst ofwel: Vi önskar er alla en god jul!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten